Første boligkøb

Første boligkøb

Boligmarkedet er også for begyndere

Det er en stor beslutning at blive boligejer. Og der er mange spørgsmål, der melder sig, når du går med tanker om at købe din første bolig. Hvor meget kan du købe for? Hvor vil du gerne bo? Skal det være ejer eller andel - lejlighed eller hus? Og er der noget særligt, du skal være opmærksom på, når du ikke har prøvet det før?
 
Ligesom der er forskellige boligtyper, du kan vælge, er der også forskellige låntyper. Hvilken type bolig og lån du skal vælge afhænger af, hvordan din situation og økonomi ser ud.
 
Vi vil gerne rådgive og fortælle dig, hvad der sker, fra du beslutter dig til at købe en bolig, og frem til du står med nøglen i hånden.​​​

 
 
Video: Hør Ida fortælle om sit første boligkøb (1:39)​

For at hjælpe dig godt i gang med dit første boligkøb har vi skabt et overblik over processen og giver dig gode råd. Husk at du også altid er velkommen til at ringe til vores boligeksperter på 70 15 15 16.

1: Få et boligkøbsbevis
I Danske Bank er det gratis at få lavet et boligkøbsbevis. Med beviset i hånden ved du, allerede før du har fundet din nye bolig, hvor meget du kan købe bolig for. Beviset er gyldigt i 6 måneder, og med beviset kan du hurtigt give et købstilbud. Når vi laver boligkøbsbeviset, kan vi give dig svar på, hvor meget du kan låne ud fra dit ønskede rådighedsbeløb efter købet, hvilke låntyper du kan vælge, og hvilke omkostninger der er i forbindelse med købet.
2: Få en rådgiver eller advokat med på råd
Når du har fået dit boligkøbsbevis, kan du for alvor begynde at lede efter din nye bolig. Sælgers ejendomsmægler varetager primært sælgers interesser. Derfor er det vigtigt, at få en advokat eller anden rådgiver med på råd. Du kan f.eks. booke et møde med vores samarbejdspartner home, som tilbyder 'home Køberrådgivning'. Her får du en rådgiver, der kan hjælpe med at gennemgå alle dokumenter, som vurderer din købspris og prisforhandler for dig.
3: Få et lånetilbud

Når du skal vælge din finansiering, er der forskellige faktorer, der har betydning for, hvad der vil være et godt valg for dig. Hvor længe vil du f.eks. bo i boligen? Hvor risikovillig er du? Hvordan ser din øvrige økonomi ud? Og hvad er dine planer og drømme nu og i fremtiden?

Når vi har fundet frem til, hvordan boligen kan finansieres, kan vi lave et lånetilbud til dig, så det stemmer overens med både din økonomi og dine ønsker og behov. I lånetilbuddet kan du se alle detaljerne bag vores finansieringsforslag.


4: Få lånet på plads
Når købsaftalen er underskrevet, skal du betale udbetalingen og stille en garanti for, at resten af pengene kommer. Dernæst skal du underskrive en række dokumenter, hvilket du kan gøre nemt og hurtigt i Danske Netbank. Fra du underskriver, til lånet kan udbetales, går der som regel nogle dage. I den tid kan kursen eller renten på lånet ændre sig. Afhængigt af hvilket lån du har valgt, kan det betyde, at den månedlige udgift på lånet ændrer sig, eller at det beløb, du får udbetalt til dit boligkøb, ændrer sig. I de fleste tilfælde anbefaler vi derfor førstegangskøbere at indgå en fastkursaftale.
5: Betal resten af pengene
Nu er det eneste, der mangler, at sælger får sine penge. Du har allerede betalt udbetalingen, da du underskrev købsaftalen. Det beløb er deponeret hos ejendomsmægleren. Resten af købesummen betaler du på overtagelsesdagen. Det sker ved, at pengene bliver overført til sælger. Sælger får dog først rådighed over pengene, når der er tinglyst skøde til dig. En tinglysning er den offentlige registrering af, at du nu ejer boligen.
6: Husk SKAT
Dine årlige renteudgifter ændrer sig, når du køber bolig. Derfor kan du ændre din forskudsopgørelse hos SKAT, så du får glæde af skattefordelene med det samme, og så dit rådighedsbeløb bliver det, du forventer.
7: Tjek dit budget efter købet
Du kan f.eks. bruge budgetmodulet i Danske Netbank til at overvåge dine udgifter og indtægter. Tal altid gerne med os i banken, hvis du får nye finansieringsbehov, eller bare har brug for at give din økonomi et eftersyn.

Brug for rådgivning til første boligkøb?

Vi hjælper dig trygt igennem dit første boligkøb. ​
 
Ring til os på 70 15 15 16​ og hør mere om dine muligheder. Eller book et møde med en af vores rådgivere.
 

Ejer eller andel

Går du med tanker om dit første boligkøb?
For mange vil det betyde overvejelser om, hvorvidt det skal være en ejer- eller andelsbolig. Hvad er forskellene egentlig?

Hør Realkredit Danmarks Økonom, Sonia Khan, opridse de væsentligste forskelle.

 

 
 
Video om forskellene mellem ejer- og andelsbolig (1:23).

Hvad koster det at låne?

​Regn på, hvad det koster at låne til dit boligkøb i vores boliglånsberegner
Previous Next
MasterCard Guld
 • Internationalt kreditkort
 • Årsrejseforsikring til Europa
 • Tilvælg forsikringer
Læs mere
Livsvarig pension
 • Fradrag i topskat
 • Opret uanset alder
 • Tilknyt udbetalingsgaranti
Spar op til pension
Andelsboliglån Plus
 • Variabel rente
 • Stor fleksibilitet og individuel planlægning
 • Kan knyttes til en løn- og opsparingskonto
Læs mere
FlexLån®
 • Realkreditlån
 • Løbende rentetilpasning
 • Variabel rente, høj risiko
Læs mere
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg