Så går det heller ikke værre

Af: Las Olsen
laso@danskebank.dk 


2012 er kommet i gang med dystre overskrifter. Ingen er tilsyneladende længere i tvivl om, at Danmark er i økonomisk krise. Det bliver hårdt, og der skal strammes op og holdes for. Og det er alt sammen rigtig nok, men så er det altså heller ikke værre. Vi er langt fra at være i en ny krise som den, der ramte os i slutningen af 2008. Vi står ikke i en stiv januarstorm med nedstyrtende tage og frarådning af al udkørsel – men nærmere i en langvarig periode, der føles som støvregn en råkold tirsdag formiddag i marts.

2009 var et kritisk år
Fra slutningen af 2008 til begyndelsen af 2010 forsvandt der 167.000 job i Danmark. Det svarer til 300 job om dagen. Andre hundredtusindvis måtte acceptere job med lavere løn, eller har mistet indkomst, fordi de ikke længere har så meget at lave som tidligere. Aktieejerne blev ramt af kolossale tab. Dét var en rigtig krise – på mange måder den værste, der har været siden anden verdenskrig.

Mere stilstand end tilbagegang
Nu er arbejdsløsheden stigende igen, men slet ikke i samme tempo. Der er nu i omegnen af 20.000 færre job i Danmark end for et år siden. Hovedparten af den tilbagegang skyldes, at der er færre offentligt ansatte – mens det store fald i 2009 kom på trods af, at det offentlige ansatte 19.000 flere. På det private arbejdsmarked er der altså mere stilstand end tilbagegang, og sådan bliver det formentlig ved – i grove træk.

Ikke noget at råbe hurra for
Arbejdsløshed, der stiger svagt fra et i forvejen højt niveau, er selvfølgelig ikke noget at råbe hurra for. Det ville være meget bedre med et rigtigt opsving, der kunne skabe nye job. Men det er ikke rigtig realistisk, når hele den vestlige verden er fanget i samme stilstand som Danmark.

Eftervirkning rammer nu
For mange føles det nok mere som krise nu end i 2009. Det skyldes, at kriser er længe om at nå ud til flertallet. Selv når arbejdsløsheden stiger voldsomt, så beholder de fleste jo alligevel jobbet eller overførselsindkomsten. Og i 2009 og 2010 fik dem, der beholdt jobbet, faktisk flere penge mellem hænderne, især fordi skatten blev sat ned og renten faldt. Men nu mærker vi meget tydeligt effekten af, hvad der skete i 2009, i form af meget små lønstigninger, kombineret med skattestigninger.

Ingen grund til at male fanden på væggen
Det ændrer bare ikke ved, at vi sådan set har lagt selve den dybe krise bag os. Vi har ikke fået noget opsving, og det går stadig ikke godt – men der er altså heller ikke grund til at male fanden på væggen.

Se alle nyheder fra økonomerne

Kundeservice Kundeservice

Kom videre

Find information om vores produkter
Økonomiske analyser
Find nyheder, prognoser og analyser om dansk og international økonomi fra Danske Research.

Besøg www.danskebank.dk/analyse
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg