Indkomststigning i 2013 var engangsfænomen

Af: Las Olsen
laso@danskebank.dk 


Danmark er på vej ud af krisen, viser vores nye prognose for dansk økonomi. BNP-vækst og beskæftigelse er på vej op, godt hjulpet af en stærk udvikling i eksporten. Men det betyder ikke, at der også bliver mere at gøre godt med i en almindelig dansk familie. Tværtimod regner vi med, at indkomstvæksten bliver betydeligt lavere de næste par år end i 2013.

615 kroner mere om måneden
Som et håndfast resultat af den økonomiske krise faldt reallønnen i Danmark i både 2011 og 2012. Men i 2013 var det omvendt, og der var faktisk en ganske pæn stigning i indkomsten. For Danske Banks modelfamilie – en typisk familie med to voksne, to børn, bil og parcelhus – blev der 615 kroner mere at gøre godt med om måneden, når de faste udgifter var betalt. Men desværre var det ikke et tegn på, at effekterne af krisen er forsvundet igen. Som et resultat af krisen har lønvæksten i virkeligheden været lav i hvert af årene siden 2011, og den kommer formentlig også til at være det i flere år fremover. Hvad der sker med rådighedsbeløbet, hænger derfor mest af alt sammen med, hvordan det går med inflationen og med skatten.

Lav inflation og lavere skat gav fremgang i 2013
I 2011-2012 var inflationen forholdsvis høj, især drevet af stigende råvarepriser, ikke mindst på energi, og af afgiftsforhøjelser. I 2013 faldt så både afgifter og råvarepriser, og det hjalp med til at trække inflationen ned på formentlig 0,8 procent, det laveste niveau siden 1953, og lavt nok til at sikre reallønsfremgang med lønstigninger, vi skønner til blot 1,2 procent. På samme måde faldt skatten mærkbart for modelfamilien i 2013, mens den steg i både 2011 og 2012.

Gentager sig ikke de næste par år
I 2014 og 2015 ser vi ikke nogen speciel grund til at forvente, at råvarepriserne svinger meget, hverken den ene eller den anden vej. Der er vedtaget skattelettelser i form af højere jobfradrag og topskattegrænse, men effekten på modelfamilien er ret lille: Godt 100 kroner om måneden i 2014 og tæt på ingenting i 2015. Der er spirende tegn på opsving, og det vil formentlig kunne trække lønvæksten lidt op fra lavpunktet i 2013. Men også 2015 er nok for tidligt et tidspunkt at spejde efter mere markante lønstigninger. Til gengæld er der så også fortsat udsigt til nærmest uændret lav rente og til en inflation, der nok bliver højere end i 2013, men dog forbliver lav. Resultatet ender i vores fremskrivning på et nærmest uændret rådighedsbeløb de næste to år, dog med et lille løft på 162 kroner om måneden i 2014, hjulpet på vej af skattelettelsen.

Mange vil opleve fremgang alligevel
Modelfamilien er selvfølgelig kun et eksempel. Skattelettelsen i 2014 bliver noget mere mærkbar for enlige forsørgere i arbejde og for topskatteydere. Omvendt er der stramninger til folk med store fradrag og til skatteydere med børn og høje indkomster. Især i hovedstadsområdet er der udsigt til fortsatte stigninger i grundskylden, som for husejere sagtens kan overgå skattelettelsen i 2014, for ikke at tale om 2015. Men nok mest markant er der efterhånden ved at tegne sig en stigning i beskæftigelsen, som dramatisk vil forbedre økonomien hos dem, der går fra ledighed til job.

Se alle nyheder fra økonomerne

Kom videre

Find information om vores produkter
Økonomiske analyser
Find nyheder, prognoser og analyser om dansk og international økonomi fra Danske Research.

Besøg www.danskebank.dk/analyse
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg