Endnu en krisejul – men forhåbentlig den sidste

Af: Las Olsen
laso@danskebank.dk 


Julegaverne tegner til at blive på samme niveau som sidste år. Det er i hvert fald konklusionen hvis man ser på, hvordan privatforbruget har udviklet sig ind til videre i år. Det er gået lidt op og ned, men frem til og med november er konklusionen, at det alt i alt kun er steget helt marginalt sammenlignet med for et år siden - en stigning på mindre end en procent.

Mere at gøre godt med
Det kan selvfølgelig godt nå at ændre sig her i slutspurten. Forudsætningerne for større julegaver er faktisk til stede. Vi har flere penge end sidste år, fordi lønningerne er steget mere end priserne, og fordi skatten er sat ned. En typisk børnefamilie har for eksempel omkring 700 kroner mere om måneden at gøre godt med, når de faste udgifter er betalt.

Større optimisme
Meningsmålinger viser også, at vi er blevet markant mere optimistiske, når det gælder både vores egen og Danmarks økonomi. Det vil typisk betyde, at vi så også er villige til at bruge nogle flere penge. Men ind til videre har det altså ikke rigtig vist sig.

Julen koster 1.122 kroner
Sidste år kostede julen os 1.122 kroner pr. indbygger, fra spædbarn til olding. Det er målt som det vi brugte ekstra, sammenlignet med resten af året. Mange føler nok, at de har brugt mere end det på julegaver, julemad og hvad der nu ellers hører til. Men man skulle jo have haft mad alligevel, selv hvis det ikke var jul, og i hvert fald flæskesteg er jo ikke dyr mad i vore dage. På samme måde er der næppe mange, der køber et nyt halstørklæde til sig selv i december. Man køber i stedet et til sin onkel, og får så selv et af ham.

Den har kostet mere
Julen koster altså stadig mange penge, men den kostede betydeligt mere før krisen. I 2006 var juleforbruget således oppe på næsten 1.400 kroner pr. indbygger, målt i 2013-kroner. Der er altså udsigt til større julegaver i takt med, at krisen letter. Det tror og håber vi på, at den delvist vil gøre i 2014. 

Se alle nyheder fra økonomerne

Kom videre

Find information om vores produkter
Økonomiske analyser
Find nyheder, prognoser og analyser om dansk og international økonomi fra Danske Research.

Besøg www.danskebank.dk/analyse
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg