Finanslovsaftale letter skatten lidt for de fleste

Af: Las Olsen
laso@danskebank.dk 


Lidt større jobfradrag
Den nye finanslovsaftale kommer ikke til at vende op og ned på vores privatøkonomi i 2014, men den vil faktisk kunne mærkes helt konkret på skattebetalingen for de fleste. Aftalen betyder nemlig, at jobfradraget stiger mere end planlagt, og det betyder en ekstra lille lettelse til næsten alle i arbejde. Efter de gamle regler var der i forvejen udsigt til en lettelse på 226 kroner for 2014 – ikke om måneden, men i alt – for dem, der kan udnytte fradraget fuldt ud. Med aftalen bliver den lettelse i stedet 584 kroner. For at udnytte fradraget fuldt ud skal man have en indkomst på mindst 326.800 kroner. Er indkomsten mindre, bliver lettelsen også mindre.

Væsentligt mere til enlige forsørgere
For en gruppe af beskæftigede bliver lettelsen dog væsentligt større. Det drejer sig om enlige forsørgere i arbejde. De stod i forvejen til at få en skattelettelse på 2.571 kroner i 2014 på grund af et særligt jobfradrag til dem. Nu bliver lettelsen i stedet 5.292 kroner. Det kræver en indkomst på 327.800 kroner at få det fulde fradrag.

Fremrykning af fremtidige lettelser
For begge typer af jobfradrag er der tale om en lettelse, der var planlagt i forvejen, men som nu er blevet fremrykket. Det vil give husholdningerne godt en milliard kroner mere mellem hænderne i 2014, end de ellers ville have haft. Hvis alle pengene bliver omsat til forbrug, vil det løfte privatforbruget med lige godt 0,1 procent. I praksis vil en del af lettelsen gå til øget opsparing, men alt i alt kommer lettelsen da til at yde et marginalt bidrag til det spæde opsving, der i forvejen er udsigt til i 2014. Til gengæld skal pengene jo så findes ved højere skatter eller besparelser engang i fremtiden.

Også lettelser til virksomheder
Aftalen giver også en række lempelser på afgifter og skatteregler, som især går til virksomhederne. Men det vil også hjælpe husholdningerne. Enten i form af lavere priser på varerne, højere lønninger til de ansatte eller større overskud til ejerne. Det er bare langt sværere at sætte beløb og adresse på end på effekten af de højere fradrag. Under alle omstændigheder er der også her tale om små beløb, set i forhold til det samlede statsbudget.

Beregningerne ovenfor er lavet for en skatteyder i en kommune med gennemsnitlig skatteprocent (for eksempel Køge) og er eksklusive kirkeskat. En del af lettelsen skyldes, at jobfradraget automatisk stiger i 2014 for at kompensere for inflationen.

Se alle nyheder fra økonomerne

Kom videre

Find information om vores produkter
Økonomiske analyser
Find nyheder, prognoser og analyser om dansk og international økonomi fra Danske Research.

Besøg www.danskebank.dk/analyse
Kontakt
70 123 456

Find hjælp


KundeprogramÅbningstider Kortspærring Teknisk support Sikkerhed
Kundeservice

Chat med os


Kundeservice Teknisk Support

Kontakt os


Ring til os Skriv til os Bliv kunde Ris og ros

Book møde

Find os


Søg efter filialer og pengeautomater.
Søg